Få styr på dine billeder på 10 minutter!

Af i Guide, How to, Tips

Det er alfa og omega for et websites hastighed, at billederne, der uploades, fylder mindst muligt.

Men hvordan gør du egentlig det; altså formatterer billeder til internettet på den rigtige måde? Det lærer du i det her blogindlæg.

Til at starte med:

Vi har taget udgangspunkt i, at du ikke har en licens til Photoshop. Vi har derfor testet forskellige gratis programmer igennem. Pixlr kom næsten gennem nåleøjet, men det program, der med rette får blogindlæggets limelight, er Picmonkey, som uden tvivl er det nemmeste program at arbejde i for nybegyndere.

Hvorfor har du brug for at formatere billeder til internettet?

Du kender det garanteret godt – du besøger et website, og det tager evigheder at indlæse billederne. Nogle gange sidder du troskyldigt og venter, men for det meste klikker du væk. Og det skal selvfølgelig ikke ske på dit website. Derudover: Google bruger website-hastighed som en del af deres algoritme. Hvis du har et langsomt website, tager det længere tid for Google at gennemgå dine sider – og det kan have negativ indflydelse på din SEO. Men mere om det i et andet blogindlæg.

Grundlæggende er der fire indlysende grunde til, at dit website muligvis kører i sneglefart:

– Du har for meget indhold på din forside
– Du har ikke den bedste forbindelse
– Du ser websitet i en ældre browser
– Dine billedstørrelser er for store

Der er selvfølgelig masser af andre grunde til, at dit website kan køre langsomt, men lige i det her blogindlæg skal vi fokusere på emnet ‘Dine billedstørrelser er for store’.

Når det gælder om at finde den rette størrelse på billeder, ja, så handler det reelt set om at finde the sweet spot. Ment på den måde, at billederne jo naturligvis skal stå sprøde og skarpe, men de skal omvendt ikke fylde for meget/ikke være i for høj en opløsning.

Sådan kontrollerer du billedstørrelse

Før du uploader dit billede til dit website, skal du tjekke din billedstørrelse ved at gøre følgende:

Mac:

Højreklik på billedet og vælg derefter ‘Hent info’. Eller du kan vælge billedet, klikke på ‘Filer’ og derefter ‘Hent info’ i værktøjslinjen øverst.

PC:

Højreklik på billedfilen og vælg ‘Egenskaber’ for at finde filstørrelsen. Klik derefter på fanen ‘Detaljer’ for at finde pixel-dimensionerne.

De to ting, du skal fokusere på, er filens dimensioner og størrelse. Hvis billedets størrelse er mindre end 800 kb og pixelbredden er under 2500 px, kan du gå videre og uploade det! Godt gået. Men hvis dit billede er større (såsom 2 MB), skal du følge instruktionerne herunder for at optimere billedet til Internettet.

Anbefalet filtype, størrelse og bredde

Filtype: Billeder skal gemmes som .jpg-, .png- eller .gif-filer (brug png, når du har brug for en gennemsigtig baggrund).

Filstørrelse: Vi anbefaler, at du uploader billeder på mellem 5-800 kb (Du er i stand til at uploade filer så store som 20MB, men det anbefales at forblive under 800 kb for hurtigere indlæsningstid).

Filbredde: Vi anbefaler, at du uploader billeder der er mellem 1500-2500 px brede.

Sådan justeres billedstørrelse på Picmonkey

1. Vi går til https://picmonkey.com og klikker på den første knap øverst til venstre, ‘Edit’. Herefter vælger vi, at vi vil uploade et foto fra computereren (Muligvis skal Flash også aktiveres, hvis Picmoney beder om det). Vi har valgt et billede af et fantastisk hus, designet af Mies Van Der Rohe.

2. Den originale fil er 6.6 MB tung og 2212 × 3024 px (alt for stort!). Først ændrer vi pixeldimensionerne. I nederste venstre hjørne vil du kunne se ‘Resize’ og to felter. Da websitet, vi uploader til, anbefaler en pixelbredde på mellem 1500-2500 px, indtaster vi 2000 i bredde (tal til venstre) og sørger for, at ‘Keep Proportions’ er klikket af. Klik på ‘Apply’.

Billeder

PicMonkey

3. Dernæst klikker vi på ‘Export’ i værktøjslinjen øverst (længst til højre).

4. Nu ændrer vi filstørrelsen. Du vil se filstørrelsen i den nederste højre del af vinduet (lige over ‘Export to Computer’-knappen). Vores foto er stadig for stort, nemlig 1 MB. Heldigvis har Picmonkey gjort det nemt ifm. at ændre filstørrelser. De har basalt set tre options: ‘Roger’, ‘Pierce’ og ‘Sean’, og hver repræsenterer tre forskellige størrelser. Den, vi oftest kommer til at bruge, er ‘Roger’, som er den option, der er bedst i forbindelse med at gemme til web. Det er også den, vi vil bruge nu. Ved et enkelt klik fylder vores foto nu kun 798.7kb. Det er acceptabelt.

Mindre billedstørrelse

PicMonkey

5. Til slut klikker vi på knappen ‘Export to Computer’ og vælger, hvor vi vil gemme det optimerede foto. Sørg for, at filen har et andet navn end originalen – og anbring billedet et sted, du vil huske.

6. Voila! Upload til dit website.

Skal vi hjælpe med jeres billeder?

Kniber det med tiden, lysten eller tålmodigheden til selv at redigere eller finde fotos, så står vi selvfølgelig klar til at tage os af opgaven. Vi kan både finde billeder til sitet og/eller redigere produktfotos. Se alle vores á la carte-produkter her.

Skriv en mail til [email protected] eller ring 26145222