Ahh… at udskyde opgaver. At have ondt i maven over en deadline men uden af stand til at rykke sig ud af stedet.
Hvis du er typen, der bliver oppe den halve nat for at researche niche-fænomener – for eksempel hvordan hunde lærer at skateboarde (Jo, de findes virkelig!), hver gang du har en truende deadline hængende over hovedet. Eller hvis du er en af dem, der overspringshandler og arbejder på alt muligt andet (end de vigtigste opgaver) for at skabe illusionen om produktivitet, så har du (og vi – for du er ikke alene) muligvis brug for en hjælpende hånd.
Spoiler alert: det er faktisk muligt at få skovlen under overspringshandlingerne og komme i mål. Resultatet er forbløffende stor tilfredshed… og en bedre nattesøvn.
1. Kortlæg dine følelser
Trinet her hjælper dig til at se udskydelse af vigtige opgaver for, hvad de virkelig er: en følelsesladet reaktion. Hvad forhindrer dig i at give dig i kast med opgaven? Måske er du skræmt af alt det nye, du bliver nødt til at lære (frygt). Måske er du gnaven over at skulle lære nye ting (vrede). Eller måske er du nede over om, at du bare ikke er så, eksempelvis, teknisk kyndig som dine kolleger (tristhed). Følelserne bag det at udskyde opgaver falder normalt indenfor en af disse tre kategorier – og bare det at vide, hvad det her handler om, kan skabe lidt fred.
2. Giv slip på følelserne
Okay, nu kommet vi til den sjove del. Mange mennesker er ikke klar over, at følelser kun er energi. Indestængte følelser og energier skal frigøres. Hvis du er trist, så lyt til en trist sang og græd. Hvis du er vred, kan du prøve at stampe fødderne i gulvet eller lave bokse-bevægelser ud i luften (forudsat at dine kollegaer ikke ser på, ha). Hvis du reagerer med frygt, så gå ud på toilettet og overdriv en rysten i din krop. Tro det eller lad være – hvis du giver dig selv tilladelse til at frigive indestængte energier, vil du føle dig lidt friere. Ikke i mål, langt fra, men lidt lettere om hjertet.
3. Addresser din udfordring
Nu, hvor vi har været omkring den følelsesmæssige del af problemet ved at udskyde vigtige opgaver, er det tid til at være praktisk. At skrive den specifikke opgave, du har kæmpet sådan med, ned på papir, hjælper dig til at fokusere. Så skriv opgaven ned. Ikke på computeren. Ikke på telefonen. Papir.
4. Gør det latterligt let at komme i gang
Et værktøj, vi ofte bruger, er det her: For at overvinde modvilje, giver det mening at sætte tærsklen lavt – og bare komme i gang. Ofte er det at komme i gang nemlig den største hindring. Du kan lege med at indstille uret til kun 5 minutter. Mens din timer er i gang, må du gerne arbejde, men du behøver det ikke. Til gengæld må du heller ikke gøre noget som helst andet. Du skal sidde med dit arbejde foran dig, selvom du ikke kommer i gang. På et tidspunkt bliver du træt af at vente, og du vil (endelig!) give dig i kast med opgaven.
5. Bryd opgaven ned i små bidder
Er vi ude i en større deadline, med mange delmål, giver det stor mening at bryde opgaven ned i små bidder og herefter fokusere på ét trin ad gangen. Hvis du stadig overspringshandler; selv efter at have dissekeret opgaven godt og grundigt… well, så skal du bryde opgaven ned i endnu flere trin. Snart vil din opgave være så enkel, at du tænker “Jesus, det her er så enkelt, at jeg lige så godt kan gøre det nu!”.
6. Opret en detaljeret tidslinje med specifikke deadlines
Når du har brudt den større opgave ned i trin (eller opgaver), skal du oprette en samlet tidslinje med specifikke frister for hver af disse sub-opgaver. På denne måde ved du, at du skal afslutte hver opgave inden en bestemt dato. Dine mål kan opdeles i månedlige, ugentlige, ja, helt ned til daglige opgavelister. Men bemærk: Din tidslinje skal være robust – dvs. hvis du ikke er færdig med en opgave i dag, vil det bringe andre deadlines, du har planlagt, i fare. Du kommer kort sagt bagud, og det føles ufedt. Så vær realistisk med dine deadlines.
7. Slip selvsaboterende tanker
Når du tackler en frygtet opgave, er det almindeligt at have selvsaboterende tanker som: “Jeg vil aldrig være i stand til at lære alt det her.” Når krav truer med at drukne din motivation, så prøv den her enkle teknik: Find en positiv erklæring, der er enkel og sand. For eksempel: “Hvis andre kan lære det her, så kan jeg også.” For at neutralisere din frustration over at skulle udføre opgaven kan du måske sige: “Jeg gør det, fordi jeg vil være en holdspiller.” Sig sandhederne igen og igen, indtil de bimler højere end dit negative, interne snakkechatol.
8. Modstå og vær modstandsdygtig
Når du arbejder dig gennem opgaven, møder du sandsynligvis modstand i form af undskyldninger, dårligt humør og modløshed. Kæmp imod med ihærdighed og stædighed. Fortsæt med at håndtere alle følelser, der kommer op. Husk dig selv på, at du har den… og mest af alt: du kommer til at føle dig bedre tilpas, straks opgaven er løst.